Pörsistä banderolleihin - Aitoon tekstiiliteollisuuden vaiheita

35,00 €
Sisältää alv:n

Pörsistä banderolleihin -teos on katsaus suomalaisen tekstiiliteollisuuden värikkäisiin vaiheisiin. Kahdeksankymmenen vuoden aikana tekstiiliteollisuus on lyönyt oman leimansa Aitoon kylään, sen asukkaisiin ja laajemmaltikin Luopioisiin.

 

Aitoon tekstiiliteollisuuden vaiheisiin limittyvät menestykset ja vaikeat ajat. Toisinaan on unohdettu, että valmistettaville tuotteille pitäisi löytyä myös maksavia asiakkaita. Aina on toiminta kuitenkin saatu uudestaan käyntiin ja kannattavaksi.

 

Monesti kysytään, miten suomalainen tekstiilipainotoiminta on päätynyt Aitooseen. Tähän kysymykseen kirja antaa vastauksen. Samalla etsitään myös vastausta siihen, miksi useista perinteikkäistä tekstiilipaikkakunnista poiketen se on siellä edelleen elävää.

 

 

Loppu

Printscorpio Oy on julkaissut 2006 Aitoon tekstiiliteollisuushistoriasta kertovan kirjan. Pörsistä banderolleihin-historiateoksen on kirjoittanut tietokirjailija Raine Raitio. Kirja kertoo Aitoon maaseutukylän teollisuudesta 1910-luvulta alkaen, tekstiilitaideteollisuuden kulta-ajasta E.Helenius Oy:ssä 1960-luvulla ja nykyisten lipputehtaiden synnystä.

Turkisteollisuus loi 1920-luvulla Aitooseen teollisen toiminnan puitteet. Tekstiilien painamisen Aitoossa aloitti Epe Heleniuksen isä Erkki Helenius vuonna 1960. Alunperin käsipainona aloittanut E.Helenius Oy kasvoi nopeasti suomalaisen taideteollisuuden kulta-aikana. Suomalaisten nuorten suunnittelijoiden omaleimainen tyyli sai suuren menestyksen myös ulkomailla.  Käsipainopöydät vaihtuivat laaka- ja rotaatiopainokoineisiin. Parhaimmillaan yli 150 henkeä työllistänyt yritys painoi kankaita vuodessa yli yhdeksän miljoonaa neliötä.

Lippujen tuotanto Aitoossa alkoi vuonna 1982, kun  Kalevi Helmisen perustama Helmipaino Oy aloitti toimintansa. Tästä yrityksestä kehittyi myöhemmin nykyinen Flagmore Oy. Outi, Jarkko ja Tommi Helmisen omistama Printscorpio Oy aloitti kahta vuotta myöhemmin paitojen painamisen. Mukaan tulivat myös puolisot Anne Kärpänniemi, Ari Järvinen ja Elina Vainio.

Nykyisin Printscorpio Oy valmistaa painettuja tekstiilejä 23 henkilön voimin.

Tekstiilien seripainaminen on muuttunut voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Käsityö on vähentynyt erityisesti kaavionvalmistuksessa, jossa ala on lähestynyt graafista teollisuutta. Digitaalitulostus on kehittynyt hyväksi vaihtoehdoksi erityisesti pieniin sarjoihin.

 

190-sivuista Pörsistä banderolleihin-kirjaa saa hyvinvarustetuista kirjakaupoista sekä suoraan Printscorpion verkkokaupasta www.aitoonlipputehdas.fi

 

 

  • ean13
    6430066926626
Loading...